/Χρήσιμα για τον Επισκέπτη

Χρήσιμα για τον Επισκέπτη

Ανακαλύψτε την περιοχή

Στην χαρτογράφηση που παρατίθεται στον σχετικό πίνακα θα βρείτε την ανάπτυξη των πλέον αξιόλογων ποδηλατικών και πεζοπορικών  διαδρομών γύρω από την περιοχή του Μέρωνα. Πρόκειται κυρίως για κτηνοτροφικά μονοπάτια και αγροτικούς χωματόδρομους. Αν και οι διαδρομές με τα πόδια δεν ενέχουν σημαντικό βαθμό δυσκολίας (ποικίλουν από εύκολες έως μέτριας δυσκολίας), οι αντίστοιχες για τους ποδηλάτες κατατάσσονται στο είδος της ορεινής ποδηλασίας (mountain biking) και σε αρκετές περιπτώσεις απαιτούν εμπειρία και πολύ καλή φυσική κατάσταση.  Πέραν όμως της εμπειρίας, ένα καλό και ελαφρύ ποδήλατο θα σας επιτρέψει να απολαύσετε  το απότομο ανάγλυφο της περιοχής και την αγριάδα των προκλητικών χωματόδρομων.

Χαρτογράφηση και σήμανση

Όλες οι διαδρομές έχουν αποτυπωθεί σε ευκρινή χαρτογραφήματα. Για την πορεία που θα επιλέξετε έχει προβλεφτεί ειδική σήμανση πάνω σε ξύλινα ταμπελάκια (με σχήμα βέλους), αλλά και μαρκάρισμα πάνω σε βράχια και κορμούς δένδρων. Τα διακριτικά χρώματα είναι το κίτρινο, το πράσινο και το κόκκινο.

 • Το κίτρινο σημαίνει ότι είστε σε πορεία φυσιολατρικού ενδιαφέροντος όπως αυτή εμφανίζεται πάνω στο χαρτογράφημα του παρόντος πίνακα. Το χρώμα αυτό αποτελεί την βάση της σήμανσης.
 • Το πράσινο αντιστοιχεί σε ποδηλατική & πεζοπορική διαδρομή πάνω σε δρόμους (καρόδρομους, αγροτικούς χωματόδρομους, και ασφαλτοστρωμένα τμήματα).
 • Το κόκκινο παραπέμπει αποκλειστικά σε τυπικά μονοπάτια (συνήθως ποιμενικά) ή και ελεύθερη ανάβαση πάνω σε βουνο-πλαγιές, βουνοκορφές, ή ανάμεσα από “νησίδες” άγριας βλάστησης.
 • Κάθε στύλος φέρει έναν ενδεικτικό αριθμό ο οποίος ευρίσκεται σε αντιστοιχία με τα road-books των διαφόρων διαδρομών. Στα road-books που διατίθενται στο κέντρο πληροφόρησης του Μέρωνα, θα βρείτε την αναλυτική περιγραφή της διαδρομής που σας ενδιαφέρει, καθώς και λεπτομέρειες για την απόσταση, το υψόμετρο και τον εκτιμώμενο χρόνο πεζοπορίας.Συμπληρωματικά  ως προς την σήμανσηπαρατίθενταισυχνά παραλληλόγραμμες κίτρινες πινακίδες (μεγέθους 15εκ. Χ 35εκ.) σε συγκεκριμένα σημεία, για να δηλώσουν κάποιο τοπωνύμιο περιοχής ή το όνομα ενός ναού, ενός μνημείου, ή λαογραφικού στοιχείου. Η χαρτογράφηση, η σήμανση, και η διάνοιξη των μονοπατιών (όπου αυτή ήταν απαραίτητη) πραγματοποιήθηκε με την εθελοντική εργασία των κατοίκων του Μέρωνα, προκειμένου για την οικοπεριηγητική ανάδειξη  της περιοχής.
Χάρτης Διαδρομών οικοπεριήγησης Μέρωνα

Διαμονή και Διατροφή

Στο Μέρωνα θα βρείτε μία σειρά από καταλύματα, καφενεία, ταβέρνες και άλλες επιχειρήσεις που θα σας βοηθήσουν στην άνετη διαμονής σας. Στην λίστα που ακολουθεί παρατίθενται αναλυτικά στοιχεία για κάθε επαγγελματία ή επιχείρηση χωριστά.  

Καφενεία

Τυπικά καφενεία Κρητικού χωριού όπου συχνά τα καλοκαιρινά βράδια προσφέρονται και ποικίλοι μεζέδες για να συνοδεύσουν την ρακή και το κρασί   

 • Καφενείο “Καντάνιου” (Δίπλα στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονα). Λειτουργεί όλο το χρόνο ως μπακάλικο και την περίοδο του χειμώνα ώς κουτούκι-ρακάδικο.Τηλέφωνο 2833022125
 • Καφενείο “Φανούρη” (αριστερά, στην βόρεια είσοδο του Μέρωνα). Τηλέφωνο: 28330 22261
 • Καφενείο “Αναγνωστικόν” (λίγο μετά το κέντρο του Μέρωνα, δεξιά). Τηλέφωνο: 28330 22370

Ταβέρνες

Λειτουργώντας ως μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, οι τέσσερις ταβέρνες που υπάρχουν στο Μέρωνα   διακρίνονται για τον σπιτικό και παραδοσιακό χαρακτήρα των φαγητών τους, τις πλούσιες γεύσεις και την αγνότητα των προϊόντων που χρησιμοποιούν.

 • Ταβέρνα “Ελία” (στο βόρειο άκρο του Μέρωνα, εντός του ξενοδοχείου). Τηλέφωνο: 28330 22229
 • Ταβέρνα “Μοσχοβολιές” (στο κέντρο του Μέρωνα). Τηλέφωνο: 28330 22526
 • Ταβέρνα “Αλώνα” (στο νότιο άκρο του χωριού). Τηλέφωνο: 28330 61394
 • Ταβέρνα-Καφενείο “Romanzo (δεξιά, στην βόρεια είσοδο του Μέρωνα). Τηλέφωνο: 28330 22258

Τουριστικές Επιχειρήσεις

 • Διαμερίσματα “Ελία”. Μικρή τουριστική μονάδα με πισίνα, καφετέρια και ταβέρνα. Ευρίσκεται λίγο ψηλότερα από τα πρώτα σπίτια του χωριού, στους πρόποδες του υψώματος με τον τούρκικο Κουλέ. Τηλέφωνο: 28330 22229
 • Αγροτουριστικό κατάλυμα “Eco House“. Αναπαλαιωμένη πετρόχτιστη οικία, στην καρδιά του Μέρωνα, δίπλα από την Παγκαλιανή βρύση. Τηλέφωνο: 698 5120285  
 • Τουριστική κατασκήνωση “Eco Lodge Camp Wild Nature“. Πρωτότυπο οικοτουριστικό κάμπινγκ, 1 χιλιόμετρο έξω από τον Μέρωνα, προς την κατεύθυνση Γερακαρίου. Τηλέφωνο: 28330 22888
 • Wild Nature Ecotourism & Outdoor ActivitiesΕξειδικευμένο Τουριστικό Γραφείο στον τομέα του οικοτουρισμού και των οργανωμένων υπαιθρίων δραστηριοτήτων, με έδρα το Ηράκλειο. Καθημερινά προγράμματά για πεζοπορία, ποδηλασία και ορειβασία στην περιοχή Αμαρίου, όπως και θαλάσσιου kayaking στη νότια Κρήτη, θα βρείτε εντός της κατασκήνωσης Eco Lodge Camp Wild Nature.

Χρήσιμα Τηλέφωνα

 • Αστυνομία. Τηλέφωνο: 28330 22222. Ευρίσκεται στο χωριό Αμάρι, 4χμ νοτίως του Μέρωνα.
 • Πυροσβεστική. Τηλέφωνο: 28330 22506. Μόνιμο κλιμάκιο της Πυροσβεστικής ευρίσκεται στην βόρεια είσοδο του Μέρωνα.
 • Φαρμακείο. Τηλέφωνο: 28330 22777.   Ευρίσκεται στην Αγ. Φωτεινή, 5χμ βορείως του Μέρωνα προς Ρέθυμνο.
 • Ταχυδρομείο. Ευρίσκεται στην Αγ. Φωτεινή, 5χμ βορείως του Μέρωνα προς Ρέθυμνο.
 • Δημαρχείο Αμαρίου & Κ.Ε.Π. Τηλέφωνο: 28333 40200.  Ευρίσκεται στους Αποστόλους 6χμ βορείως του Μέρωνα προς Ρέθυμνο.
 • Κέντρο Υγείας. Τηλέφωνο: 28333 40000. Ευρίσκεται στην Αγ. Φωτεινή, 5χμ βορείως του Μέρωνα προς Ρέθυμνο.

Καταστήματα τροφίμων

Στον Μέρωνα δεν υπάρχουν καταστήματα τροφίμων. Τα πλησιέστερα ευρίσκονται στα χωριά Αγία Φωτεινή  και Γερακάρι.