/Εορτασμός επετείου ολοκαυτώσεως του Μέρωνα 2 Φεβρουαρίου 1867

Εορτασμός επετείου ολοκαυτώσεως του Μέρωνα 2 Φεβρουαρίου 1867

‘Ξυπνάτε με τ’ αγέρι της αυγής’

Με τις δέουσες τιμές αλλά τηρώντας και τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα γιορτάστηκε και φέτος η επέτειος ολοκαύτωσης του Μέρωνα από τους Τούρκους κατά την ημέρα της Υπαπαντής την 2/2/1867. Η μνήμη της ημέρας αυτής αποτυπώθηκε στα χειρόγραφα του αείμνηστου Παπά Κωστή Χαραλαμπάκη και διασώθηκε ως της μέρες μας οπότε και εορτάζεται ως τοπική εορτή στο χωριό μας τα τελευταία χρόνια. Μετά την επιμνημόσυνη δέηση στο ηρώον της πλατείας του χωριού, την κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Κωνσταντίνου Γιαμπουδάκη και την ανάκρουση του Εθνικού μας ύμνου μια ευχάριστη και συγκινητική ακόμα μαρτυρία περίμενε όσους παρευρέθηκαν. Πιο συγκεκριμένα η χωριανή μας Συρμαλένια Δουλγεράκη διηγήθηκε το πως τέτοια μέρα τα χρόνια που ήταν μαθήτρια Δημοτικού γιορτάζονταν η επέτειος. Τα παιδιά με παρότρυνση του τότε Δασκάλου τους Χάρη από το Άνω Μέρος και με τη συνοδεία βιολιού που έπαιζε ο ίδιος παρέλαυναν στη διαδρομή από Αλώνα έως Πρινοκέφαλο τραγουδώντας ένα εμβατήριο που είχαν μάθει ως παιδικό τραγούδι. Τα λόγια του απήγγειλε και κα Συρμαλένια και είναι τα παρακάτω

«Ξυπνάτε με τ’ αγέρι της αυγής, κι η μούσα μας χαρούμενη προσμένει

Να ψάλλομαι μαζί σε αυτή τη γη τη δόξα τη δαφνοστεφανωμένη.

Η Δόξα με αδερφή τη λευτεριά αγκαλιασμένες τούτη δω τη μέρα

Στην ένδοξη μας πέταξαν στεριά κι ελεύθερη την κάνα πέρα ως πέρα.»

 

Πρόκειται για χορωδιακό τραγούδι που είναι γνωστό ως Εωθινό εμβατήριο της 25ης Μαρτίου  ή αλλιώς ‘Ξυπνάτε με τ’αστέρι της Αυγής’ σε ποίηση Κ.Λιάπη και μουσική Ν. Κόκκινου.

Το τραγούδι ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένα σε όλη την επικράτεια με βάση αναφορές που υπάρχουν στο διαδίκτυο. Σε κάποια μέρη μάλιστα η παρέλαση των μικρών μαθητών γινόταν ξημερώματα ώστε να λαμπρύνουν το Εωθινόν (Τον ερχομό της Ηώς, της Έως, θεάς που οι αρχαίοι ήθελαν να φέρνει το φως της ημέρας, γύρω στα χαράματα) της 25ης Μαρτίου και να δώσουν το χαρμόσυνο νέο.

Το ‘Εωθινόν’ λοιπόν λάμπρυνε την μέρα αύτη της επετείου της Ολοκαύτωσης του Μέρωνα για κάποια χρόνια εκεί γύρω στην Γερμανική Κατοχή.

https://digital.mmb.org.gr/digma/bitstream/123456789/57191/2/document.pdf

Σύνδεσμος youtube

https://www.youtube.com/watch?v=L_TAP6ZSMxE

Please follow and like us: