/Ομιλία Κώστα Καζαμιάκη 19 Ιουλίου

Ομιλία Κώστα Καζαμιάκη 19 Ιουλίου

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μέρωνα σας προσκαλεί την
Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2019 και ώρα 20.00´ στην Αυλή Παναγίας Μέρωνα, στην ομιλία του Κώστα Ν.Μ.Καζαμιάκη, με Θέμα: 


«Ο Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μέρωνα, λαμπρό μνημείο της ακμής της Παλαιολόγειας αρχιτεκτονικής και τέχνης στην Κρήτη».


Ο ομιλητής θα παρουσιάσει το Ιστορικό, πολιτικό, φιλοσοφικό, κοινωνικό, πολιτιστικό πλαίσιο της εποχής που ανοικοδομήθηκε η εκκλησία από τους Καλλέργηδες.
-Ο Ιδεαλισμός, ως πνευματική και καλλιτεχνική τάση, από την Κωνσταντινούπολη στην Κρήτη.
-Ο φιλόσοφος του Μυστρά Πλήθων Γεμιστός(1355-1452) και η ελληνική αναγέννηση που πραγματοποιήθηκε τελικά μόνο στην Κρήτη.
-Η εράσμια τέχνη της Παλαιολόγειας εποχής( 1261- 1453) στην Κρήτη αποκτά σπάνια λάμψη. Το ” Βυζαντινό Μπαρόκ” του Παναγιώτη Μιχελή.
-Το καθολικό της Μονής της χώρας στην Κωνσταντινούπολη ως υπόδειγμα υψηλής τέχνης και αισθητικής. Τα μοναδικής τέχνης ψηφιδωτά ως υπόδειγμα για τις τοιχογραφίες της Παναγίας του Μέρωνα.
-Οι Christoforo Buodelmonti(1386-1430), ο Giuseppe Gerola( 1877-1938) και ο Μέρωνας.
-Ο επαναστάτης και νικητής των Ενετών αλλά και ο μεγαλύτερος φεουδάρχης της Κρήτης, Αλέξιος Καλλέργης( 13ος αι.) και ο Μέρωνας.
-Οι 27 επαναστάσεις εναντίον της Ενετοκρατίας στην Κρήτη και ο ρόλος των τριών καστελλανίων( τομέων) του Ρεθύμνου: Μυλοποτάμου, Αγίου Βασιλείου και Αμαρίου.
-Μετανάστευση και Μέρωνας.


Ο Κώστας Ν.Μ. Καζαμιάκης είναι Αρχιτέκτων. Ιστορικός Αρχιτεκτονικής, Ιστορικός Τέχνης.


Είσοδος Ελεύθερη

Please follow and like us: