/Πρώτο θερινό σχολείο εκπαίδευσης για την αειφορία

Πρώτο θερινό σχολείο εκπαίδευσης για την αειφορία

“1Ο ΘΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ”

«Μια όμορφη εμπειρία στη φιλόξενη γη του Αμαρίου…. στη ζωοποιό φύση…»: Λόγια εκπαιδευτικού που συμμετείχε στο 1ο Θερινό Σχολείο Εκπαίδευσης για την Αειφορία που οργανώθηκε από την Συντονίστρια Εκπαίδευσης για την Αειφορία του Π.Ε.Κ.Ε.Σ. Κρήτης Αμαλία Φιλιππάκη σε συνεργασία με τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος» και ΕΛΜΕ Ηρακλείου, καθώς και την Περιφέρεια Κρήτης που προσέφερε την απαιτούμενη οικονομική υποστήριξη.

Οι εκπαιδευτικοί είχαν τη ευκαιρία να συμμετέχουν βιωματικά σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες που αφορούσαν στην διδακτική αξιοποίηση της φύσης ως πλαίσιο για τη διδασκαλία πολλών γνωστικών αντικειμένων, καλλιεργώντας στους μαθητές την ευθύνη για την προστασία του περιβάλλοντος τόσο της Κρήτης όσο και ολόκληρου του πλανήτη.

Το 1ο Θερινό Σχολείο Εκπαίδευσης για την Αειφορία του ΠΕΚΕΣ Κρήτης πραγματοποιήθηκε στο Eco Camp στον Μέρωνα Αμαρίου που δημιούργησε ο Γιώργος Τσακαλάκης ιδρυτής της εταιρείας οικοτουρισμού “Wild Nature” (http://www.wildnature.gr) για την ανάδειξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού στην Κρήτη μέσα από υπαίθριες δραστηριότητες (πεζοπορία, ορειβασία, ποδηλασία βουνού, διάσχιση φαραγγιών, κ.α.). Ένας άνθρωπος με αγάπη και πάθος για την προβολή του οικοτουρισμού στην Κρήτη και την ανάδειξη των δυνατοτήτων ήπιας τουριστικής ανάπτυξης που προσφέρονται μέσω της μοναδικότητας της φύσης και του ιδιαίτερου πολιτισμού της.

Εμψυχωτές στο 1ο Θερινό Σχολείο Εκπαίδευσης για την Αειφορία ήταν οι: Ειρήνη Σπανάκη – Εμψυχώτρια Θεατρικού Παιχνιδιού και Ειδική Παιδαγωγός στο ΚΕΣΥ Ηρακλείου, ο Γιώργος Αλατσάκης – εκπαιδευτικός, η Αμαλία Φιλιππάκη – Συντονίστρια Εκπαίδευσης για την Αειφορία του ΠΕΚΕΣ Κρήτης και ο κ. Μανόλης Καρτσωνάκης – Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης.

Στο πλαίσιο του Θερινού Σχολείου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μέρωνα με την ευθύνη του προέδρου Μανώλη Μοσχονά, οργάνωσε Μουσική Βραδιά ως μια πρόγευση για το μεγάλο φεστιβάλ «Μουσικό Διδασκαλείο» που οργανώνει κάθε χρόνο την πρώτη βδομάδα του Αυγούστου (https://www.meronasmusic.com/el/).

Οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στο Θερινό αυτό Σχολείο έγραψαν: «Συμπορευτήκαμε, συνδημιουργήσαμε, συναισθανθήκαμε… Γαλήνεψε και μέρωσε η ψυχή μας στη φύση του ΜΕΡΩΝΑ… Αναστορηθήκαμε τα παιδικά μας χρόνια που ανακαλύπταμε ση φύση καινούριου δρόμους… και μια αίσθηση ζεστασιάς και τρυφερότητας! Γιατί η φύση είναι το παρελθόν μας, το παρόν μας και το μέλλον…..»

Πολλές φορές τα λόγια είναι τόσο λίγα για να περιγράψουμε τα όσα ζήσαμε…ωστόσο είναι ο μόνος τρόπος για να μεταφέρουμε στους οικείους τη χαρά μας, τα συναισθήματα μας, τις εντυπώσεις μας….αυτή η φωτογραφία κρύβει τη δική της ιστορία: ανθρώπους απλούς με σεβασμό προς το συνάνθρωπο τους και τη γενέτειρα τους, δοτικούς, χωρίς έπαρση, χωρίς να σου ζητάνε ανταλλάγματα, ξεναγήσεις από τον πρόεδρο του Μέρωνα στα δημιουργήματα των άξιων συνεχιστών του χωριού, στους ευλογημένους ιερούς χώρους του χωριού από τον ίδιο τον ιερέα, υπέροχα εδέσματα, ένα αγνό και γευστικότατο γαλακτομπούρεκο που μας ήρθε, την πιο κατάλληλη στιγμή, από την άλλη άκρη του χωριού από μία γυναίκα που της παινέσαμε, περνώντας από έξω, το καλοδιατηρημένο και φρεσκοβαμμένο, με γεμάτο λουλούδια σπίτι της, μουσικά όργανα της κρητικής κομπανίας των νέων του χωριού, τους χορούς μας να σκορπίζουν τη χαρά στον αύλειο χώρο του γραφικότατου σχολείου τους…πώς να τα περιγράψεις όλα αυτά? Ένα ευχαριστώ είναι τόσο λίγο….αυτό που μένει τελικά είναι ό,τι φώλιασε μέσα μας από την αγάπη τους κι ό,τι κράτησαν οι ίδιοι από τη δική μας ικανοποίηση και ευχαρίστηση….αυτή η χαρά τους μπορεί και να ξεπερνάει τη δική μας κι αυτό γιατί η κρητική πατροπαράδοτη φιλοξενία είναι μοναδική και αέναη στο χρόνο….
Όσοι θέλουν να απολαύσουν τέτοιες όμορφες στιγμές του τόπου αυτού, αυτή είναι η επόμενη ευκαιρία: (https://www.meronasmusic.com/el)

Αλκυόνη Αδαμάκη

Please follow and like us: