/Αξιοθέατα του Μέρωνα

Αξιοθέατα του Μέρωνα

Νερόμυλος στη θέση Αρμενιανά

Κατά την επίσκεψη σας στον Μέρωνα το ενδιαφέρον σας θα εστιαστεί κυρίως στην παρουσία  πολλών παλαιών Βυζαντινών εκκλη-σιών, τόσο εντός του χωριού όσο και γύρω από αυτό. Βεβαίως την προσοχή σας θα τραβήξουν και ιστορικά μνημεία (κατά κύριο λόγο πυργίσκοι και οχυρά), μαρτυρίες αρχιτεκτονικής τέχνης παλαιοτέρων χρόνων (υδρόμυλοι,  αγωγοί νερού  πετρόχτιστα γιοφύρια, ασβεστοκάμινα, αλώνια, και καλντερίμια), όπως και μικρά σπήλαια συνδεδεμένα με θρύλους και παραδόσεις.

Ξεκινώντας από τις εκκλησίες του χωριού, κυρίαρχη θέση στην πολιτιστική κληρονομιά του Μέρωνα – αλλά και ολόκληρου του Δήμου Αμαρίου – καταλαμβάνει ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Πρόκειται για τρίκλιτο ναό του 14ου αιώνα, αφιερωμένο στην Παναγία, το Άγιο Γεώργιο και τους Αγίους Πέτρο και Παύλο.  Θαυμαστές στο εσωτερικό του ναού είναι οι υπέροχες τοιχογραφίες που αποδίδονται σε Κωνσταντινουπολίτες ζωγράφους, ενώ εξίσου σημαντικές είναι  και οι φορητές εικόνες που  ανάγονται στην ίδια   περίοδο. Ξεχωρίζει η θαυμάσια εικόνα της βρεφοκρατούσας Παναγίας.

Η 'Μόνα Λίζα του Βυζαντίου' φορητή εικόνα της Παναγίας 14ου αιώνος
Το επιβλητικό καμπαναριό του Αγίου Παντελεήμονα

Σε κεντρικό σημείο του χωριού δεσπόζει ο επιβλητικός ενοριακός δίκλιτος Ναός του Αγίου Παντελεήμονα (το δεύτερο κλίτος είναι αφιερωμένο στον Άγιο Χαράλαμπο). Χτισμένος το 1862 μεγαλοπρεπής και καλαίσθητος, ξεχωρίζει για το εντυπωσιακό του καμπαναριό χτισμένο από μία ειδική πέτρα της περιοχής, την “αμυγδαλόπτερα”, γνωστή για την σκληρή της σύνθεση. Το καμπαναριό χτίστηκε εξ’ολοκλήρου από Μερωνιανούς μάστορες και ολοκληρώθηκε κατά το έτος 1908.

Πολύ κοντά στον Άγιο Παντελεήμονα βρίσκεται και το Δημοτικό σχολείο του Μέρωνα. Πρόκειται για  ένα από τα ομορφότερα οικοδομήματα του χωριού – με θαυμάσια θέα προς τα ανατολικά – το οποίο χτίστηκε το 1856. Ένεκα δυστυχώς της συρρίκνωσης και γήρανσης του ντόπιου πληθυσμού το σχολείο έπαψε πλέον να λειτουργεί από το 1983. Αναστηλωμένο και περιποιημένο σήμερα, φιλοξενεί εκδηλώσεις. Ακριβώς δίπλα από το σχολείο ευρίσκεται και ο θαυμάσιος ναός του Αφέντη Χριστού (14ος αι.) με ωραίες τοιχογραφίες.

Το παλιό Σχολειό του Μέρωνα

Διάσπαρτους αξιόλογους ναούς και εντυπωσιακά ξωκλήσια του 13ου & 14ου αι. θα συναντήσετε και γύρω από τον Μέρωνα. Ξεχωρίζουν ο ναός της Παναγίας της Μαυριδιανής, ο ναός του Αγίου Νικολάου στις παλιές κατασκη-νώσεις, όπως και κάποιοι παλαιοί ερειπωμένοι ναοί (Αγίου Γεωργίου, Αγίου Ιωάννη, Αγίας Φωτεινής και Αγίας Παρασκευής). Δεσπόζουσα θέση στα γύρω βουνά καταλαμβάνουν τέλος ο ναός του Αγίου Πνεύματος στην ομώνυμη βουνοκορφή καθώς και ο ναός του Προφήτη Ηλία ακριβώς δίπλα στον Κουλέ (Τουρκικό ερειπωμένο οχυρό), με πανοραμική θέα προς ολόκληρο το Αμάρι.